Η πανδημία του covid-19 αποτέλεσε γενεσιουργό αιτία, ώστε να αυξηθεί ραγδαία η χρήση του διαδικτύου. Αυτό δεν αφορά μόνο τους τομείς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, αλλά και τους τομείς των ηλεκτρονικών πληρωμών και των ηλεκτρονικών αγορών. Οι χρονοβόρες συναλλαγές χρημάτων φαίνεται να ανήκουν για τα καλά στο παρελθόν, καθώς μέσω του internet μπορούμε πλέον να πραγματοποιούμε εύκολα και γρήγορα συναλλαγές ανεξαρτήτως ώρας ή τοποθεσίας. Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το internet σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να γίνει εργαλείο εξαπάτησης και υπεξαίρεσης χρημάτων στα χέρια κάποιων κακόβουλων χρηστών! Δεν είναι τυχαίο πως οι διαδικτυακές απάτες αυξάνονται παράλληλα με τη αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της γενικότερης χρήσης του διαδικτύου. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε ποιες είναι οι διαδικτυακές απάτες που απαντώνται σε μεγαλύτερη συχνότητα, ώστε να μπορείτε να τις αναγνωρίσετε με ευκολία και να τις αποφύγετε.
Phishing
Η μέθοδος του λεγόμενου phishing (ψαρέματος) αποτελεί μία από τις πιο επιζήμιες και συχνές διαδικτυακές απάτες. Η συνήθης τακτική που χρησιμοποιείται είναι η αποστολή email, στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί ύποπτες κινήσεις στον λογαριασμό σας ή ότι η κάρτα σας έχει απενεργοποιηθεί. Το περιεχόμενο του email παρακινεί τα υποψήφια θύματα να πατήσουν σε κάποιο σύνδεσμο (link), ώστε να λύσουν το υποτιθέμενο πρόβλημα. Ο σύνδεσμος αυτός οδηγεί σε μία πλαστή σελίδα η οποία μοιάζει με αυτή της τράπεζας του υποψήφιου θύματος από το οποίο ζητείται να συμπληρώσει τους κωδικούς του e-banking, τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας και τους κωδικούς μιας χρήσης (OTP). Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους υποκινητές της απάτης να χρεώνουν τους λογαριασμούς ανυποψίαστων ατόμων.
Τα email αυτά στέλνονται με μαζικές αποστολές, συνεπώς δεν είναι προσωποποιημένα, δηλαδή δεν αναγράφεται σε αυτά το όνομα του παραλήπτη. Επίσης, συνήθως τα μηνύματα αυτά έχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Στη περίπτωση που έχετε συμπληρώσει τα στοιχεία σας σε μία τέτοια ιστοσελίδα, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζα σας ώστε να μπλοκαριστούν οι οποιεσδήποτε χρεώσεις.
Απάτη Λοταρίας
Στην περίπτωση της απάτης της λοταρίας, αποστέλλεται μία επιστολή μέσω email, η οποία σας ενημερώνει ότι κερδίσατε κάποιο ταξίδι ή χρηματικό έπαθλο. Ως προϋπόθεση για να το διεκδικήσετε, σας ζητείται να συμπληρώσετε τα στοιχεία του προσωπικού σας λογαριασμού. Σημάδια που πρέπει να σας κινήσουν τις υποψίες για μια τέτοια απάτη, είναι η αποστολή επάθλου για έναν διαγωνισμό που δεν έχετε συμμετάσχει ποτέ και η προϋπόθεση της συμπλήρωσης των στοιχείων του λογαριασμού σας, ώστε να παραλάβετε το βραβείο σας .
Επενδυτική απάτη
Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στις διαδικτυακές απάτες που χρησιμοποιούν ως δόλωμα τις επενδυτικές ευκαιρίες. Σε αυτό το είδος απάτης θα σας προσεγγίσει κάποιος άγνωστός, που υποτίθεται ότι συνεργάζεται με κάποια μεγάλη διεθνή εταιρία. Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας πλαστά οικονομικά και επενδυτικά στοιχεία, θα σας παρακινήσει να να να κάνετε κατάθεση σε κάποια online επενδυτική πλατφόρμα με σκοπό την αύξηση των χρημάτων σας. Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά τις online επενδύσεις και να ελέγχετε την αδειοδότησή τους από κάποια υπαρκτή και αρμόδια εποπτική αρχή.
Απάτη ρομαντικής σχέσης
Οι απατεώνες σε αυτές τις διαδικτυακές απάτες προσεγγίζουν τα θύματά τους σε νόμιμα site γνωριμιών. Εφόσον κεντρίσουν την προσοχή του υποψήφιου θύματός τους, μεταφέρουν πολύ γρήγορα την επικοινωνία σε κάποιο προσωπικό email ή σε κάποιο τηλέφωνο. Η επικοινωνία μεταξύ του απατεώνα και του θύματός μπορεί να διαρκέσει μήνες, έως να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση μιας ειλικρινούς σχέσης αγάπης και εμπιστοσύνης. Τότε ο απατεώνας θα σκαρφιστεί κάποιο τέχνασμα, ώστε να αποσπάσει χρήματα από το θύμα του. Συνήθως οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί για να ζητήσει χρήματα είναι η ασθένεια κάποιου συγγενικού του προσώπου ή ανάγκη του να κάνει επενδύσεις.
Σε πολλές από τις διαδικτυακές απάτες που αφορούν τη δημιουργία ρομαντικών σχέσεων μέσω του internet, τα θύματα τείνουν να εθελοτυφλούν. Αυτό συνεπάγεται πως παρά τις προειδοποιήσεις των οικείων τους και της περίεργης και ανεξήγητης οικειότητας που έχει απατεώνας απέναντί τους, καταβάλουν τα ποσά που του ζητούνται, γιατί πιστεύουν πως έτσι βοηθούν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.
Οι διαδικτυακές απάτες είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην εποχή μας, σε αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τα νεαρά άτομα που λόγω ανωριμότητας, μπορεί να έχουν εμπιστευτεί τους λάθος ανθρώπους και να βρίσκονται ενώπιον κάποιου οικονομικού εκβιασμού στο διαδίκτυο. Επίσης, τέτοιου είδους απάτες συχνά στοχεύουν ηλικιωμένα άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με το internet. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας , ότι θύματα διαδικτυακών και όχι μόνο απατών μπορεί να πέσουν άτομα από κάθε ηλικία και κοινωνικό status.
Εμπιστευτείτε τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών Κοσσυβάκη στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διερευνήσετε οποιαδήποτε απάτη ή κακόβουλη ενέργεια μπορεί να έχει γίνει εναντίον σας. Διεξάγοντας εξειδικευμένες έρευνες και χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονο εξοπλισμό είμαστε σε θέση να σας προστατεύσουμε από οποιαδήποτε μορφή απάτης.