Οι εταιρικές απάτες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο λόγω της παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας του internet στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο. Μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας του covid-19 τα ποσοστά της εταιρικής απάτης έχουν αυξηθεί λόγω και της ανόδου των διαδικτυακών διεργασιών που αφορούν τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς κινδύνους. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που τις επιβουλεύονται μπορεί να είναι από κοινοί απατεώνες άγνωστοι σε εσάς, μέχρι συνεργάτες ή υπάλληλοι στους οποίους έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη.
Μία πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει το γεγονός ότι οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης εταιρικών απατών, έχει μόλις το 40% των επιχειρήσεων της Ευρώπης, ενώ για τη χώρα μας αυτό το ποσοστό πέφτει ακόμα περισσότερο φτάνοντας στο 16%. Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο για το πόσο ευάλωτες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις στις εταιρικές απάτες είναι το γεγονός ότι τα άτομα που τιμωρούνται τελικά για εταιρικές απάτες, όπως η υπεξαίρεση χρημάτων είναι στη πραγματικότητα πολύ λίγα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της έλλειψης ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων, πράγμα που κάνει πάρα πολύ δύσκολο για τα θύματα εταιρικών απατών να δικαιωθούν στο δικαστήριο.
Ποιοι είναι όμως αυτοί που πέφτουν θύματα εταιρικών απατών και κυρίως ποιοι είναι αυτοί που τις διαπράττουν;
Προφίλ θυτών εταιρικής απάτης
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως οι θύτες των εταιρικών απατών μπορεί να είναι δύο ειδών. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να είναι επαγγελματίες απατεώνες που κινούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου και προσπαθούν να υποκλέψουν οικονομικά σας στοιχεία με e-mails, που είτε ζητούν τα απόρρητα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησής σας για να αντιμετωπιστεί κάποιο υποτιθέμενο πρόβλημα που υπάρχει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας, είτε σας υπόσχονται μεγαλόπνοες επενδυτικές ευκαιρίες. Αν και αυτού του είδους οι απατεώνες δρουν κυρίως μέσω του internet, το οποίο πολλές φορές τους βοηθά να σβήνουν πιο εύκολα τα ίχνη τους, υπάρχει περίπτωση να επικοινωνήσουν μαζί σας τηλεφωνικά, ώστε να σας πείσουν να κάνετε κάποια επένδυση. Η κάθε επιχείρηση οφείλει να διασταυρώνει το οποιοδήποτε αίτημα για χρηματική συναλλαγή που λαμβάνει, ειδικά αν πρόκειται για άγνωστες επιχειρήσεις ή επενδυτές του εξωτερικού
Η δεύτερη κατηγορία ατόμων που διαπράττουν εταιρικές απάτες ίσως είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την πρώτη. Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για άτομα που γνωρίζουν την εταιρία εκ των έσω. Γνωρίζουν δηλαδή τον τρόπο λειτουργίας της, απόρρητα στοιχεία όπως κωδικούς πληρωμής και τα ενδεχόμενα κενά που μπορούν να εκμεταλλευτούν στο σύστημα προστασίας της επιχείρησης. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότερες απάτες διαπράχθηκαν κατά την περίοδο που οι θύτες του αδικήματος δούλευαν για την εταιρία. Συνήθως, τα άτομα που διέπραξαν τις απάτες ήταν υψηλόβαθμα στελέχη ή υπάλληλοι που δούλευαν πάνω από 6 χρόνια στην εταιρεία και απολάμβαναν τον σεβασμό και την εκτίμηση συναδέλφων και προϊσταμένων. Το κίνητρο των ατόμων που διαπράττουν εταιρικές απάτες είναι τις περισσότερες φορές η απληστία σε συνδυασμό με την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν είναι σπάνιες βέβαια οι φορές, που αυτά τα άτομα ωθούνται από λόγους εκδίκησης ή επειδή πιστεύουν ότι δεν ανταμείβονται όπως τους αξίζει από την εταιρία.
Προφίλ θυμάτων εταιρικής απάτης
Η επιχειρήσεις οι οποίες πέφτουν πιο συχνά θύματα εταιρικών απατών είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πολλά κενά ασφάλειας. Αυτό μπορεί να αφορά την προστασία των απορρήτων τους στοιχείων είτε σε ψηφιακό, είτε σε φυσικό επίπεδο .
Με αυτό εννοούμε πως μπορεί τα απόρρητα στοιχεία της εταιρείας να είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα στο internet ή ότι μπορεί να τα έχουν τα λάθος άτομα στο εσωτερικό της εταιρείας. Συνήθως οι εταιρείες που έχουν εξαπατηθεί το αντιλαμβάνονται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να έχουν είδη μεγάλα πλήγματα, όχι μόνο στα οικονομικά τους, αλλά και στη φήμη τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι απατεώνες μπορεί να υποκλέπτουν και στοιχεία πελατών, εκτός από από τα στοιχεία της εταιρίας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, οι εταιρικές απάτες γίνονται αντιληπτές από παράπονα τρίτων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την επιχείρηση. Δυστυχώς έτσι, η επιχείρηση βρίσκεται εκτεθειμένη σε πελάτες της, πράγμα που σε συνδυασμό με την υπεξαίρεση σημαντικών ποσών, την οδηγεί πολύ συχνά στην καταστροφή.
Ποιος είναι ο ρόλος του ιδιωτικού ντετέκτιβ
Η βοήθεια ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ είναι πολύτιμη όσον αφορά τον τομέα των εταιρικών απατών. Αυτό δεν αφορά μόνο τον τομέα της αντιμετώπισης, αλλά και τον τομέα της πρόληψης. Για να αποφύγετε τις εταιρικές απάτες μπορείτε να προβείτε στον έλεγχο συνεργατών και υπαλλήλων. Ακόμη ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ είναι σε θέση να διαχειριστεί περιπτώσεις οφειλών χρημάτων προς την επιχείρησή σας, διασφαλίζοντας ότι θα πάρετε τα χρήματά σας πίσω. Τέλος, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ είναι σε θέση να σας παρέχει την απαραίτητη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της εταιρίας σας, όπως και των εμπορικών σας σημάτων. Αυτή η υπηρεσία είναι άκρως απαραίτητη για κάθε επιχείρηση, καθώς δε θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι οι εταιρικές απάτες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άμεση κλοπή χρημάτων, αλλά και με την κλοπή πνευματικής εργασίας, πράγμα που μπορεί να σας κοστίσει πολλά περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα.
Εμπιστευτείτε τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών Κοσσυβάκη στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διερευνήσετε οποιαδήποτε υποψία έχετε σχετικά με εταιρικές απάτες που μπορεί να έχουν γίνει εναντίον σας. Διεξάγοντας επαγγελματικές έρευνες και χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονο εξοπλισμό είμαστε σε θέση να σας προστατεύσουμε από οποιαδήποτε μορφή απάτης στοχεύει στο να πλήξει τα κέρδη και την υστεροφημία της επιχείρησής σας.